• (0352) 522993
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Знайомство з лемківською культурою в ужгородському скансені

Відкриту лекцію на тему «Історія та традиційна народна культура лемків Закарпаття» сьогодні у музеї провели голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса та директор музею Василь Коцан.

Слухачами стали викладачі та студенти спеціальності «Україністика» Вроцлавського університету (Польща). В.В. Мулеса детально розповів про історичний розвиток лемківського краю в цілому та лемків Закарпаття зокрема, наголосивши на важливих історичних подіях, ролі відомих постатей Лемківщини. Польські колеги мали змогу ознайомитись з окремими літературними творами В.В. Мулеси, уривки з яких ними були процитовані. Зацікавленість викликала й розповідь про діяльність ГО Всеукраїнське товариство «Лемківщина». Були намічені спільні плани по проведенню заходів, спрямованих на популяризацію лемківської культури.

Коцан Василь Васильович ознайомив гостей із особливостями крою та оздобленням складових традиційного народного вбрання лемків Закарпаття, наголосивши, що воно зберегло в собі як загальноукраїнські, загальнослов’янські, так і локальні (місцеві) особливості. Польські науковці мали змогу відвідати виставку «Світ писанки - 2017», що експонується у виставковому залі музею.

Підняті під час лекції питання викликали зацікавлення, відбувся конструктивний діалог. Для гостей було презентовано окремі публікації лекторів, а також видання товариства «Лемківщина» та ужгородського скансену. Керівник польської делегації професор Вроцлавського університету Олег Белей висловив щиру подяку за організацію та проведення лекції та запросив українських колег до співпраці.  


Оповіщення

Сайти-партнери

© 2014-2022 Всеукраїнське товариство "Лемківщина". Авторські права застережені. При використанні матеріалів сайту - посилання обов'язкове!